images/stories/logosait_new.jpg

 

Найважливіший день перед Великоднем: що варто знати про Страсну п’ятницю

Найважливіший день перед Великоднем: що варто знати про Страсну п’ятницю
3 травня віряни відзначають Страсну п’ятницю.

Це час глибокої скорботи та вшанування, ключовий момент Страсного тижня, який передує Великодню. У цей день християни згадують страждання та розп'яття Ісуса Христа, віддаючи шану його жертві заради спасіння людства, пише "Апостроф".

Страсна п’ятниця відома в християнстві як день, коли Христос переніс мученицьку смерть. Згідно з церковними переказами, у цей день Ісуса примусили нести хрест вулицями Єрусалиму до гори Голгофа, де його розіп'яли.

Після його смерті, двоє учнів – Никодим і Йосип – отримали дозвіл від влади на поховання. Вони обернули тіло Ісуса у плащаницю, насичену ароматичними травами, і поклали у печеру, призначену для поховань, закривши вхід великим каменем. Знаючи про передбачене Ісусом воскресіння, Пілат наказав виставити варту біля печери, щоб убезпечити місце від можливих заворушень.

Що не можна робити в Страсну п’ятницю

Цей день присвячують роздумам над стражданнями Христа. Віряни зазвичай проводять час у храмі або вдома – зосереджуються на молитві та пості.

У Страсну п’ятницю варто утриматись від:

  • важкої праці;
  • переїдання – діють суворі умови дотримання Великого посту, варто уникати споживання їжі та води до моменту винесення плащаниці;
  • прибирання в домі, прання, прасування, шиття та вишивання – все це заборонено;
  • розваги – забороняється дивитися телевізор, веселитися, танцювати, співати, відвідувати громадські місця, користуватися соціальними мережами чи інтернетом загалом.

Що варто зробити в Страсну п’ятницю: традиції

У цей день в церквах відбуваються одразу три богослужіння, присвячені стражданням, розп'яттю та похованню Христа. Під час вечірньої служби з вівтаря виносять полотно з зображенням Ісуса, що символізує плащаницю.

Пізніше вночі проводиться утреня Великої суботи, що включає церемоніал "поховання" плащаниці, яка залишатиметься у центрі храму кілька днів.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер