images/stories/logosait_new.jpg

 

Фестиваль української писанки: встановили рекорд з наймасовішого розпису (ФОТО)

Фестиваль української писанки: встановили рекорд з наймасовішого розпису (ФОТО)
В Україні встановили рекорд з наймасовішого розпису писанок майстрами різних регіонів.

Захід відбувся 30 квітня в інноваційному парку UNIT.CITY. У межах події розписали 800 писанок, що є рекордом України, зазначили у міністерстві культури та інформаційної політики України. https://mcip.gov.ua/

Фестиваль зібрав майстрів зі всієї України, які провели майстер-класи з писанкарства для молоді. Створені писанки передадуть захисникам на фронт за допомоги Міжнародного штабу допомоги українцям.

«Традиційна писанка була, є і буде. Як Національна спілка ми зробимо ще багато витворів, а також будемо навчати молодь — від дитсадків до студентських кіл», — наголосила майстриня-писанкарка, співавторка подання до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України «Українська писанка: традиція і мистецтво» Зоя Сташук.

Під час події генеральна директорка Книги Світових Рекордів Ганна Крисюк оголосила про встановлення Рекорду з наймасовішого розпису писанок майстрами різних регіонів України.

«Протягом 5 годин 530 учасників виготовили 800 писанок. Рекорд України встановлено!», — сказала вона.

Також під час фестивалю український шеф-кухар Євген Клопотенко провів майстер-клас, де показав, як зібрати великодній кошик.

«В нашій організації є пріоритет: збирати кошти на продуктові набори для українців в прифронтових зонах та популяризувати культурну спадщину України, бо це нас ідентифікує у світі як націю. Цей захід саме про популяризацію нематеріальної спадщини — писанкарства. Традиції живуть, допоки їх передають молоді, і оскільки на заході була переважно молодь, це означає, що традиції писанкарства будуть передані з покоління в покоління», — зазначила співорганізаторка заходу Марина Соботюк.

Організували фестиваль міністерство культури та інформаційної політики у співпраці з ГО «Інститут культури України».

«Напередодні Великодня, нас об’єднала традиція писанкарства. Ми маємо знаходити світлі події, які нас згуртовують та додають життєвих сил для того, щоби ми могли боротися з ворогом, а також творити. Я дякую всім майстрам, які знаходять в собі натхнення і вкладають душу в це мистецтво. З вами ми впевнені, що традиція писанкарства не лише буде збережена, а передана майбутнім поколінням українців», — зазначив т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Також він нагадав, що Україна спільно з Естонією подала номінацію «Писанка: українська традиція і мистецтво оздоблення яєць» для включення до Репрезентативного списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Він подякував уряду Естонії за підтримку, а також висловив сподівання, що незабаром організація визнає українську писанку спадщиною людства.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер