images/stories/logosait_new.jpg

 

"Патрулювала" кордон: прикордонники помітили рись у Карпатах

Патрулювала кордон: прикордонники помітили рись у Карпатах
Найбільша кішка Європи прогулювалася прикордонною територією, коли потрапила на камеру прикордонників.
KEVIN SCHAFER/GETTY IMAGES
4642

В українських Карпатах прикордонники помітили євразійську рись, що прогулювалася вздовж кордону.

Про "патрулювання" твариною прикордонної території повідомили в Державній прикордонній службі України.

"Пухнастий "умилянт" крокує своїм маршрутом поблизу кордону й не схвалює спроб його порушення", – зазначили прикордонники.

Рись євразійська – найбільша кішка Європи. У Карпатах ссавець проживає на висоті вище однієї тисячі метрів над рівнем моря. На Поліссі ж обирає важкодоступні заболочені рівнини та ліси.

За останніми даними міжнародної неурядової організації WWF-Україна, що займається збереженнями природи, дослідженням та відновленням природного середовища, в Україні налічується 563 рисі, більшість з яких трапляються в Карпатах.

Прикордонники нерідко стають свідками появи диких тварин біля кордону. На початку квітня цього року поблизу Румунії фотопастками, які використовують для виявлення порушників кордону, вдалося зафіксувати ведмедя.

У квітня 2023 року на прикордонній території Карпатського біосферного заповідника у той же спосіб зробили відео рідкісного дикого кота. В Україні налічується приблизно три сотні особин цього виду.

Рідкісних тварин часом бачать і пересічні українці. Червонокнижного бурого ведмедя жителі Дрогобицького району Львівської області помітили в одній із тамтешніх лісопосадок. Там місцеві також зробили світлини слідів клишоногого. Відео бурого ведмедя, кількість особин якого значно скоротилася за останні 50 років, зробили мешканці Вінницької області в липні 2023 року.

Раніше ми розповідали про кота-талісмана донецьких прикордонників.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер